Beschouwing Jongeren en Geluk




Wat is geluk nou eigenlijk? Duizenden jaren stellen filosofen deze vraag al en allemaal kwamen ze met een ander antwoord. Toch is er vandaag de dag nog steeds geen duidelijke algemene definitie van geluk. Wel lijken verschillende groepen mensen in het dagelijks leven, zoals kinderen, jongeren of ouderen, vaak een beeld van 'geluk' te delen. Zo maak je kinderen bijvoorbeeld blij met een nieuwe speelgoedauto voor hun verjaardag, maar zullen jongeren veel gelukkiger worden van geld. Geluk is relatief, maar wat veroorzaakt deze verschillen in de perceptie van "geluk"?  

Er zijn verschillende beschouwingen van geluk. De één gelooft niet in geluk en de ander zegt dat geluk je overkomt. De beroemde filosoof Marcus Aurelius, een Romeinse keizer uit de eerste eeuw na Christus, vindt dat het geluk afhangt van de aard van je gedachten. Hiermee zegt hij dat je zelf invloed hebt op de mate van geluk die je ervaart. Jongeren staan al tijden bekend als de generatie die op zoek zijn naar ‘het’ geluk. Ze zijn bezig met het plannen van de rest van hun leven, maar worden ze daar wel gelukkig van? Recentelijk is er een onderzoek gedaan door het wereldgezondheidsinstituut HBSC (Health Behaviour in School-Aged Children) naar de relatie tussen werkdruk op scholen en het mentale welzijn van leerlingen. Wat Marcus Aurelius dus al bijna 2000 jaar geleden heeft gezegd is nog steeds van toepassing, blijkt uit dit onderzoek. Verder blijkt dat sinds 2001 de druk die jongeren door schoolwerk ervaren is verdubbeld. Vooral de stijging tussen 2013 en 2017 was enorm. Toch zijn de psychische problemen de afgelopen vier jaar niet toegenomen. Dit komt waarschijnlijk doordat jongeren positiever zijn geworden over hun relatie met hun ouders en doordat ze minder gepest worden op school. Dus ook al is de werkdruk toegenomen, jongeren lijken even gelukkig te zijn. Dit komt doordat ze positievere gedachten hebben. Hiertegenover staat de mening van Baltasar Gracián. Hij zegt: “Alle stervelingen zijn op zoek naar geluk, het teken dat ons vertelt dat niemand van hen het heeft”. Met andere woorden, hij gelooft niet in geluk.   
"We kunnen geluk bereiken door middel van deugdzaamheid" – Aristoteles. 

In Nederland zijn jongeren erg gelukkig. Slechts 2% van de jongeren zegt ongelukkig te zijn. Dat betekent dus dat 98% van de mensen in deze groep zich wel gelukkig voelt. Naarmate de leeftijd toeneemt en dus ook de studie en de werkdruk, daalt het aantal gelukkige van deze laatste groep  met wel 5.4%. Oudere mensen zijn ook gelukkig, maar toch in mindere percentages, zegt psycholoog Ruut Veenhoven van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het geluk neemt echter wel weer toe rond de pensioenleeftijd, schrijft Victor Schildkamp in het Algemeen Dagblad. Er is natuurlijk ook een verschil in waar blijdschap uit wordt gehaald door de verschillende leeftijdsgroepen. Voor jongeren bestaat geluk uit leuke activiteiten en vrienden. Voor ouderen zijn een goede gezondheid en een mooi huis grotere redenen voor geluksgevoel.  

Bij het vergelijken van het geluk van Nederlandse jongeren met jongeren van andere nationaliteiten vallen enkele dingen op. Verscheidene onderzoeken tonen aan dat Nederlandse jongeren gelukkiger zijn dan de meeste anderen. De Britse krant ´The Telegraph´ wijdt dit aan het strooien van vlokken en hagelslag op het brood. Ook is de werkdruk in Nederland samen met de goede economie een reden tot meer geluk. In andere landen, zoals Japan, is de werkdruk bijvoorbeeld extreem hoog. In dit land is het letterlijk dood werken van jezelf niet abnormaal. ´Hikikomori´ noemen ze dit. Aan de andere kant zeggen veel Japanners geluk te halen uit het halen van doelen op hun werk. 

Er wordt steeds vaker naar het verleden gekeken als ´de goede oude tijd´. Jongeren waren vroeger gelukkiger dan dat ze nu zijn, denken vele ouderen. Veenhoven heeft meerdere onderzoeken naar de kwaliteit van ons leven en geluk gedaan. Hieruit bleek echter dat ons geluksgevoel over de afgelopen tien jaar juist is gestegen. Jeugdherinneringen van volwassenen zijn soms vertekend doordat de gelukkige momenten worden onthouden en de minder gelukkigere momenten worden vergeten. Hierdoor hebben ouderen soms een vertekend beeld van hun herinneringen.  

Er is dus eigenlijk helemaal geen definitie van geluk. Iedereen ervaart geluk op een andere manier. Zo is de één heel blij met een nieuwe telefoon terwijl de ander veel meer geluk haalt uit contact met vrienden. Weer een ander vindt veel geluk bij het behalen van doelen. Zo kunnen we nog tientallen manieren opsommen om geluk mee te beschrijven. En zal er dus nooit één juist antwoord zijn. Ook voor jongeren is het geluk dus niet precies gedefinieerd, maar vele jongeren zeggen zich gelukkig te voelen. Het geluksgevoel van jongeren wordt echter sterk beïnvloed door stress en jongeren. Bescherm de jeugd dus goed tegen stressfactoren! 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Impact Max Havelaar op Nederland en zijn kolonies

Recensie Bad boy Abdelkader Benali

Nederlandse literatuur - de verlichting